Joulun pyhiksi hautumaan

22.12.2021

Joulu on jo ovella, mutta muutamia ajatuksia haluan tuoda esiin ja hautumaan joulun pyhiksi.

Sote-uudistus toimeksi aluevaalien kautta

Nyt toteutettavaa sote-uudistusta valmisteltiin moneen malliin noin 15 vuotta. Viimein tällä hallituskaudella löytyi malli, jolle sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi on hyvä
rakentaa. Keskustan tavoitteena on ollut säilyttää itsenäiset kunnat elinvoiman ja sivistyksen ylläpitäjinä ja saada kuntataloutta paikoin raskaastikin painavat sote-palvelut laajemmille harteille.

Ne laajemmat hartiat tulevat meille Pudasjärvellä nyt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen nimisenä. Nimi on uusi, mutta palvelut, joita se tulee vuoden 2023 alusta alkaen tuottamaan, ovatmeille tuttuja, tarpeellisia ja läheisiä. Puhutaan siis meidän terveyskeskuksen, vuodeosaston, vanhusten kotipalvelun, kotiin annettavien lapsiperheiden palveluiden, kehitysvammaisten ja muiden erityisryhmien palveluiden sekä pelastustoimen kokonaisuudesta. Vuoden 2023 alusta Pudasjärven kaupunki, Oulunkaaren kuntayhtymä tai Oulu-Koillismaan pelastuslaitos eivät näitä siis enää toteuta, vaan järjestäjänä on Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue.

Sote-uudistuksen valmistelu kesti pitkään, mutta aluevaalit, joilla aluevaltuuston jäsenet valitaan, tulevat pian. Ennakkoäänestys alkaa jo 12.1.2022, joka on pian loppiaisen jälkeen. Kotiäänestykseen ilmoittautumisen tulee tapahtua 11.1.2022 mennessä.

Aluevaltuuston maakunnallinen tehtävä

Aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. Ensimmäisellä aluevaltuustolla on vaativa tehtävä päättää pohja hyvinvointialueen hallinnolle. Palvelustrategia (eli miten sote-palvelut Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan) ja palveluiden järjestämissuunnitelma (eli missä ja milloin palvelut tuotetaan) ovat varmasti ne ensimmäisten kuukausien tärkeimmät päätökset, joita aluevaltuustossa tehdään.

Aluevaltuustoon tarvitaan valtuutettuja, jotka pystyvät pitämään omassa kunnassa tarvittavasta palveluvarustuksesta huolta, mutta myös tarkastelemaan sote-palveluiden
kokonaisuutta maakunnan laajuisesti. Tämä on uusi tilanne sekä äänestäjille että ehdokkaille. Koko Pohjois-Pohjanmaa on yhtä äänestysaluetta ja kaikkien valituksi tulleiden pitää pystyä hahmottamaan sote-palveluiden järjestäminen maakunnan laajuisena asiana.

Keskustan pitkäaikainen tavoite on ollut päästä suoralla kansanvaalilla valitsemaan päättäjät maakunnan laajuiseenorganisaatioon. Se toteutuu nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Pohjanmaalla ja siksikin on äänioikeutettujen hyvä äänestää ja tuoda esiin tahtonsa vaaleissa. Kannattaa siis valmistautua aluevaaleissa äänestämiseen.

On varmasti Pudasjärven etu, että aluevaltuustoon saadaan Pudasjärveltä päättäjiä. Olen aluevaaleissa ehdokkaana ja valmis maakunnalliseen sote-työhön. Olen Kainuun sotessa aikanaan nähnyt, mitä tarkoittaa perus- ja erikoissairaanhoidon järjestäminen samassa organisaatiossa ja odottanut tätä hetkeä, jolloin sama pääsee toteutumaan muuallakin maassa.

Palvelut tarvetta vastaaviksi

Hyvinvointialue saa rahoituksensa suoraan valtion budjetista. Valtio jakaa varat hyvinvointialueille suurelta osin alueen palvelutarpeiden mukaisesti. Pidän tärkeänä, että
hyvinvointialueella resurssit kohdennetaan palvelutarpeen mukaan. Jos näin tapahtuu, palvelut tuotetaan uudistuksen tavoitteen mukaisesti eli siten, että kaikki saavat tarvitsemansa palvelut tasavertaisesti asuinpaikasta riippumatta.

Hyvää jouluaikaa ja alkavaa uuttavuotta kaikille lukijoille! Nyt on aika levolle ja läheisten muistamiselle. Se on parasta hyvinvointityötä, mitä voimme toisillemme tässä hetkessä antaa.
21.01.2022Huomenna la 22.1. tavataa kylällä
11.01.2022Voit lahjoittaa vaalikampanjaani
08.01.2022Vaalikoneissa on hyödyllistä tietoa
22.12.2021Joulun pyhiksi hautumaan